Etik Udvalget

Kommissorium for etikudvalget i BUP

I arbejdet i børne- og ungdomspsykiatrien træffer lægen hyppigt etiske problemstillinger i forbindelse med nuværende behandling, udvikling af nye behandlingsmetoder og forskning. Herudover møder lægen også etiske problemstillinger relateret generelt til børn og unges trivsel i samfundet. Centrale problemstillinger af etisk karakter er fx hensynet til barnets eller den unges autonomi og hensynet til forældremyndighedsindehavernes ret til inddragelse; udøvelsen af tvang i forbindelse med behandling; sikring af adgang til evidensbaseret behandling af høj kvalitet og vurdering af nye behandlingsmetoder. Af bredere karakter angående samfundsmæssige aspekter af børn og unges trivsel kan nævnes problemstillinger relateret til ændrede samfundsforhold og praksisser, fx børn og unges brug af sociale medier, ændringer fx under en pandemi af børn og unges hverdag, og stigning i prævalensen af børn og unge med en psykiatrisk diagnose. Derfor har Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskabs bestyrelse besluttet at nedsætte et stående etikudvalg.

Sammensætning af etikudvalget

Udvalget består af 5-8 medlemmer. Medlemmerne skal være medlemmer af BUP og vil blive udpeget af BUPs bestyrelse. Nye medlemmer rekrutteres gennem opslag på hjemmesiden og udpegning. Medlemmerne af udvalget udpeges for en periode af 2 år ad gangen i maksimum 6 år og har efterfølgende mulighed for på ny at opstille efter 4 år. Der skal tilstræbes en vis kontinuitet blandt medlemmerne. Udvalget har en formand og en næstformand og begge udpeges af BUPs bestyrelse på baggrund af indstilling fra etikudvalget. Så vidt muligt skal etikudvalget bestå af repræsentanter fra både hospitalspsykiatri og speciallægepraksis, af både yngre og seniore læger samt af læger fra alle regioner.

Etikudvalgets formål

Etikudvalgets formål er at sikre et vedvarende fokus på etiske potentielle problemfelter indenfor det børne- og ungdomspsykiatriske lægelige speciale og herigennem at støtte BUPs bestyrelse i spørgsmål af etisk karakter. Etikudvalgets arbejde vil blive udført gennem skriftlige svar som godkendes af BUPs bestyrelse og gennem udfærdigelse af udkast til etiske retningslinjer som ligeledes godkendes af BUPs bestyrelse. Herudover vil udvalget selvstændigt bistå med at overvåge aktuel praksis, forskning, udvikling og debat på området og identificere eventuelle problemfelter som kræver et børne- og ungdomspsykiatrisk etisk fokus. Udvalget vil, når relevant, samarbejde med andre udvalg, herunder andre etikudvalg. Det er ikke en del af udvalgets formål at beskæftige sig med individuelle sager.

Etikudvalgets arbejdsform

Formanden indkalder til møder og disse afholdes minimum 4 gange årligt med mulighed for at planlægge ekstra møder ved behov. Der er forventning om stabil mødedeltagelse og udvalget er forpligtet til at sikre dette. Mødeaktiviteten bekostes af BUP og omkostningerne herved skal være indenfor hvad der af BUPs bestyrelse findes rimeligt. Udvalgets formand afrapporterer årligt til BUPs bestyrelse samt fremlægger årsberetning til årsmødet. Udvalget aflægger regnskab årligt til BUPs bestyrelse.

Udvalgets Sammensætning

Forperson Mette Falkenberg Krantz mette.falkenberg.krantz@regionh.dk
Næstforperson Ida Marie Ziethen i.ziethen@rn.dk
Peter Ramsing peterams@rm.dk
Torben Isager torben.isager@dadlnet.dk
Johanne Østerby Sørensen johanne.oesterby.soerensen@regionh.dk
Erica Ydedahl-Jensen erica.ydedahl-jensen@regionh.dk
Kathrine H. Nikolajsen kathhess@rm.dk
Tine Vesterby kontakt@tinevesterby.dk