Månedens artikel – juli 2024 – Treatment patterns of antidepressants in children and adolescents in Scandinavia

Treatment patterns of antidepressants in children and adolescents in Scandinaviabeskriver forbruget af antidepressiva blandt børn og unge i Skandinavien. Studiet er lavet af ”Skanpsyk” forskergruppen, der ledes af Rikke Wesselhöft i BUP Forskningsenheden i Odense.

Link til artiklen: https://rdcu.be/dGcYu

Dette studie er valgt, da det går i dybden med nogle af de tidligere studier fra forskergruppen, der viser et markant højere forbrug af antidepressiva blandt svenske børn og unge sammenlignet med børn og unge i Norge og Danmark. Ved brug af individbaserede registerdata, karakteriserer studiet forbruget og brugerne af antidepressiva. Desuden har man undersøgt, hvem der udskriver den første recept på antidepressiva i de tre lande. På denne måde belyser studiet forskelle i forbrugsmønstrene mellem de tre – ellers ret sammenlignelige – lande.

Resume
Ved hjælp af de skandinaviske receptregistre samt patientregistre, har forfatterne undersøgt detaljer omkring alle danske, svenske og norske børn og unge, der har indløst en recept på antidepressiva i alderen 5-17 år i studieperioden 2007-2018. De har undersøgt incidens rater for indløste recepter og beskrevet forbrugsmønsteret i form af kontinuerligt indløste recepter og valg af første antidepressiva præparat (”drug of choice”). Derudover har man forsøgt at belyse omfanget af komorbiditet ved at undersøge samtidig brug af anden psykofarmaka. Endelig har forskergruppen set på, hvilket ansættelsesforhold den udskrivende læge har (almen praksis, hospitalsafdeling (psykiatri eller pædiatri), eller andet).

Hovedfundene fra studiet

  1. Antallet af nye (incidente) brugere af antidepressiva varierer markant mellem de skandinaviske lande. Det incidente forbrug er højst og stærkt stigende i Sverige, i modsætning til forbrugsmønsteret i Danmark og Norge, der er henholdsvis faldende og stabilt i perioden.
  2. Unge svenske brugere af antidepressiva indløser oftere en recept på antidepressiva et år efter behandlingsstart og bruger oftere anden psykofarmaka samtidig.
  3. I Danmark udskrives mere end hver fjerde (28%) førstegangsrecept på antidepressiva til børn og unge af praktiserende læger i perioden 2013-2018. I Sverige er denne andel på 15%.
  4. Endelig er førstevalget af antidepressiv medicin i højere grad i overensstemmelse med kliniske anbefalinger og godkendelsesstatus i Sverige sammenlignet med Danmark og Norge i hele studieperioden.

Tolkning af resultaterne
Dette studie viser et markant højere forbrug af antidepressiva og en længere behandlingsvarighed for børn og unge i Sverige sammenlignet med Norge og Danmark. Dette kunne være udtryk for en lavere tærskel for medicinsk behandling i Sverige. Denne hypotese understøttes af, at man i Sverige f.eks. anbefaler SSRI på samme niveau som kognitiv adfærdsterapi til behandling af moderat-svær depression, hvor man i Norge og Danmark kun anbefaler SSRI når alle non-farmakologiske alternativer er afprøvet.

På den anden side, viser resultaterne, at Sverige i højere grad følger gældende retningslinjer til ”drug of choice” og at færre behandlinger iværksættes af praktiserende læger.

I Sverige er der dobbelt så mange børne- og ungdomspsykiatere, som der er i Danmark og Norge. Desuden er Sverige det eneste af de skandinaviske lande, der har opdaterede nationale kliniske retningslinjer for behandling af både angst, OCD og depression. Derfor kan de forskelle vi ser, i forbrugsmønstrene for antidepressiva til børn og unge, afspejle en bedre adgang til kvalificeret børne- og ungdompsykiatrisk behandling i Sverige.

Styrker og svagheder ved studiet
Dette er et populationsbaseret registerstudie, der anvender data fra de samlede populationer i Danmark, Norge og Sverige. Resultaterne er baseret på indløste recepter. Så man ved ikke, om medicinen er blevet indtaget, eller hvad indikationen for recepten har været.

Reference
Rasmussen L, Jensen PB, Reutfors J, Furu K, Skurtveit S, Selmer R, Damkier P, Bliddal M, Wesselhoeft R. Treatment patterns of antidepressants in children and adolescents in Scandinavia (April 2024). European Child & Adolescent Psychiatry.

Nyheder

Se hvad der er i planerne indenfor Børne- og Ungdomspsykiatrien.

Se alle nyheder her - Se alle nyhedsbreve her

Få nyhederne i din indbakke

Ønsker du at modtage nyheder fra børne- og ungdomspsykiatrien, så tilmeld dig helt enkelt her, skriv dit navn og din mailadresse og modtag løbende nyheder.

X @BUP_DK

Følg vores tweets med fokus på bla.a. forskning, uddannelse af speciallæger og behandlingstilbud.

Indmeldelse

BUP-DK er medlem af Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber (LVS, tidl. DMS) og er tilsluttet European Society of Child and Adolescent Psychiatry (ESCAP).

Medlemskabet koster 1600,- kr. årligt, heraf går 300,- kr. til medlemskab af FYP, for hvem det er relevant. Det første års medlemskab er gratis.