Månedens artikel: Vær opmærksom på seksuelle tvangstanker når du møder et barn eller ung med OCD

Professor Per Hove Thomsen præsenterer månedens artikel: Weidle_B_2022_Sexual obsessions in children and adolescents

Vær opmærksom på seksuelle tvangstanker når du møder et barn eller ung med OCD.

OCD kan indebære tvangstanker og handlinger af vidt forskellige karakter, herunder også seksuelle tvangstanker med ubehagelige tanker om seksuelle overgreb, angst for pædofili mm.

Det kan af mange grunde være svært for den unge patient at tale om sine eventuelle seksuelle tvangstanker, så derfor er det vigtigt at være specielt opmærksom på om disse optræder.

Som led i det store nordiske OCD-behandlingsstudie (NordLOTS) undersøgte vi også seksuelle obsessioner og deres response på behandling.

Vi fandt at seksuelle obsessioner optrådte hos 18 %, især hos den ældre aldersgruppe. Sammenlignet med patienter uden seksuelle obsessioner havde de lige så god effekt af den givne kognitive adfærdsterapi.

Karakteristisk for gruppen var, at de seksuelle obsessioner kun meget sjældent blev rapporteret i løbet af de første konsultationer, men ofte først kom frem i lyset og blev italesat hen i  behandlingsforløbet.

Nyheder

Se hvad der er i planerne indenfor Børne- og Ungdomspsykiatrien.

Se alle nyheder her - Se alle nyhedsbreve her

Få nyhederne i din indbakke

Ønsker du at modtage nyheder fra børne- og ungdomspsykiatrien, så tilmeld dig helt enkelt her, skriv dit navn og din mailadresse og modtag løbende nyheder.

X @BUP_DK

Følg vores tweets med fokus på bla.a. forskning, uddannelse af speciallæger og behandlingstilbud.

Indmeldelse

BUP-DK er medlem af Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber (LVS, tidl. DMS) og er tilsluttet European Society of Child and Adolescent Psychiatry (ESCAP).

Medlemskabet koster 1600,- kr. årligt, heraf går 300,- kr. til medlemskab af FYP, for hvem det er relevant. Det første års medlemskab er gratis.